Pusat Pentadbiran Bahagian Serian Dirasmikan

0
17

Ketua Menteri YAB Datuk Patinggi (Dr.) Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Haji Openg telah merasmikan Pusat Pentadbiran Kerajaan Sarawak Bahagian Serian pada 28 November 2021.

Pentadbiran Bahagian Serian yang terdiri daripada Pejabat Residen Serian, Pejabat Daerah Serian, Pejabat Daerah Tebedu dan Pejabat Daerah Kecil Siburan merupakan agensi Kerajaan Sarawak yang menjadi peneraju utama di antara Kerajaan dengan masyarakat di Bahagian Serian.

Ketua Menteri melakukan simbolik pelancaran Pusat Pentadbiran Kerajaan Sarawak Bahagian Serian
Ketua Menteri menandatangani plak perasmian Pusat Pentadbiran Kerajaan Sarawak Bahagian Serian

Selain itu, ia merupakan penggerak utama dalam pembangunan fizikal, sosioekonomi dan modal insan di dalam merancang, menyelaras, melaksana dan memantau secara berterusan projek-projek pembangunan dan program-program sosial kerajaan di peringkat Bahagian ke arah meningkatkan taraf hidup rakyat yang sejahtera dan berkualiti di masa hadapan.

Berucap ketika merasmikan bangunan tersebut, Ketua Menteri menyifatkan kejayaan membina dan menyiapkan Pusat Pentadbiran Bahagian Serian ini jelas mencerminkan kesinambungan selepas Serian dinaik taraf daripada Daerah ke Bahagian yang ke-12 pada 2015.

Menurut beliau, pusat pentadbiran yang dibina dengan peruntukan berjumlah RM200 juta telah beroperasi sejak 31 Julai 2021 di mana ia menempatkan pelbagai jabatan dan agensi kerajaan bagi memudahkan urusan masyarakat di Bahagian Serian.

Pemandangan udara Pusat Pentadbiran Kerajaan Sarawak Bahagian Serian

Memuji kecantikan pusat pentadbiran tersebut, Ketua Menteri mengakui bahawa ia merupakan antara projek pembangunan fizikal yang sangat unik dan luar biasa kerana ia turut mencerminkan masyarakat Bidayuh yang luar biasa.

Bangunan yang berkonsepkan seni bina ikonik Bidayuh iaitu ‘baruk’ setinggi lima tingkat, dibangunkan di kawasan seluas 32 ekar menempatkan 11 pejabat jabatan dan agensi kerajaan, kafeteria, bilik mesyuarat dan fasiliti pejabat lain dengan 360 ruang parkir terbuka.

Beliau menganggap kompleks ini sangat istimewa kerana ia telah diisytiharkan oleh Allahyarham Pehin Sri Tan Sri Datuk Patinggi Hj Adenan bin Hj Satem pada 2015 manakala majlis pecah tanah telah dilakukan oleh beliau pada 2017.

Beliau juga memaklumkan, sebuah bangunan Dewan Persidangan berharga RM89 juta turut dibina bersebelahan dengan kompleks itu, dan kini ia sudah 40 peratus dibina dan dijangka siap pada tahun hadapan.

Beliau yakin bahawa pusat itu akan menjadi tempat untuk para cendekiawan dari masyarakat Bidayuh berinteraksi dan berbincang mengenai hal-hal berkaitan komuniti mereka serta Serian.

Difahamkan, Dewan Persidangan Serian yang dibangunkan bersebelahan dengan Kompleks Pentadbiran Serian itu mempunyai kapasiti yang mampu memuatkan 2,000 tetamu pada satu masa.

Dewan persidangan tersebut adalah yang pertama dibangunkan di peringkat Bahagian dan boleh digunakan bagi acara-acara berskala sederhana terutama untuk manfaat masyarakat di Bahagian Serian.

Pada majlis yang sama, Ketua Menteri telah memaklumkan mengenai keputusan Kerajaan Sarawak menaik taraf Siburan menjadi Daerah Penuh dan Balai Ringin kepada Daerah Kecil.

Mengulas kenyataan tersebut, beliau memberitahu keputusan itu dibuat oleh kabinet negeri dalam usaha untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik di dua kawasan yang terletak di pentadbiran Bahagian Serian kerana Serian dilihat semakin membangun sehingga menyebabkan perkhidmatan rakyat juga mesti dinaiktaraf.

Hal ini bermakna, Siburan dan Balai Ringin akan mempunyai semua infrastruktur yang diperlukan bagi sesebuah daerah dan pada masa yang sama, kerajaan juga akan melantik pegawai daerah (DO) untuk Siburan sebagai daerah baharu di Bahagian Serian.

Dengan pengumuman tersebut, Bahagian Serian kini mempunyai tiga daerah iaitu Daerah Serian, Daerah Tebedu dan Daerah Siburan dengan Balai Ringin sebagai Daerah Kecil.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]