31.8 C
Kuching
Tuesday, March 2, 2021

State Secretary's View

Inovasi untuk Perkhidmatan Cemerlang

0
Petikan ucapan Yang Berhormat Datuk Amar Jaul Samion, Setiausaha Kerajaan Negeri, Sarawak, sempena Majlis Penyampaian Anugerah Sarawak Civil Service Innovation Convention Awards (SCSICA)...

Ethics & Integrity IN GOVERNANCE

Ethics and Values Key Role

in Smooth Functioning of Public Service Basic principles of ethics can help us lead a more fulfilling life whether on a personal or professional level. Workplace...

DIGITAL ERA

Penyampaian Perkhidmatan Melalui Penggunaan Media Sosial

Khidmat pelanggan dan penyampaian perkhidmatan JBALB banyak dapat diperbaiki melalui penggunaan media sosial. Ini termasuk pemaparan notis penggendalaan kerja, laporan peristiwa-peristiwa yang melibatkan JBALB, acara-acara anjuran JBALB, program kesedaran, pameran dan banyak lagi.

POLICY

Inisiatif MyDIGITAL Sasar Sedia Kemudahan Transaksi Tanpa Tunai

Bagi memastikan tiada rakyat Malaysia yang ketinggalan dalam gelombang pendigitalan, sudah tiba masanya untuk kita meletakkan asas bagi transformasi negara ke arah ekonomi digital yang maju. Ini bermaksud membina infrastruktur, menggalakkan inovasi dan mewujudkan ekosistem untuk kita menyumbang ke arah taraf hidup yang lebih tinggi dengan hasilnya akan dapat dinikmati oleh semua rakyat Malaysia.

QUALITY

JBALB in Managing Complaints and Feedbacks from the Public

One of the most frequently lodged complaints received by the Sarawak Rural Water Supply Department (JBALB) from members of the public is the disruption...

Development Updates

JBALB Laksana 321 Projek

0
Projek-projek yang JBALB laksanakan ini mampu menangani isu bekalan air bersih yang sering dihadapi penduduk Sarawak terutama mereka yang berada di kawasan luar bandar dan pedalaman sudah dapat diatasi. Projek Rakyat merupakan inisiatif Kerajaan Sarawak menerusi Kementerian Utiliti Sarawak dan JBALB bagi memastikan penduduk di Sarawak terutama masyarakat di kawasan luar bandar dan pedalaman dapat menikmati bekalan air bersih yang lebih baik serta berterusan.

GALLERY

944FansLike
1,667FollowersFollow
23SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Awards

- Advertisement -

Latest Articles

KPLB Prihatin Isu Masyarakat B40 Lawas

Menerusi inisiatif bina baharu dan baik pulih PPRT, kerajaan berharap jaringann sosial, kekeluargaan dan kehidupan yang berkualiti dan selesa dapat dinikmati oleh golongan penerima manfaat daripada inisiatif PPRT oleh kerajaan.

Memperkasa Kemahiran dan Keupayaan Digital Komuniti

Perpustakaan Desa Pekan Batu Kawa merupakan antara perpustakaan pertama yang dinaiktaraf menjadi DCC sejak 7 Oktober 2020. Diletakkan di bawah pentadbiran Majlis Perbandaran Padawan, DCC Perpustakaan Desa Pekan Batu Kawa kini turut memainkan peranan dalam meningkatkan kecekapan dan persediaan komuniti dalam ekonomi digital.

Sarawak Collaborate With JICA And JST On Biodiversity Research

The Government of Sarawak through the Ministry of Urban Development and Natural Resource has signed a memorandum of understanding with JICA to implement the project on 23rd April 2020. The implementation of the project was supposed to start in 2020 but was delayed due to Covid-19 pandemic.

Tempat Transit Gelandangan Sibu Dijangka Siap Dalam Suku Ketiga 2021

KWKPK telah menjalankan sebanyak 113 operasi menyelamat gelandangan secara bersepadu dan bersasar di antara tahun 2020 hingga Februari 2021(iaitu 83 operasi pada tahun 2020 dan 30 operasi pada tahun 2021 sehingga bulan Februari)

Perpustakaan Bergerak Sedia Perkhidmatan Ke 189 Buah Sekolah Rendah

Perpustakaan Bergerak disediakan sebagai salah satu usaha untuk memupuk amalan dan minat membaca di kalangan orang ramai terutama murid-murid sekolah.

Ketua Menteri Meninjau Fasa Pertama Proses Pemberian Vaksin COVID-19

Sarawak akan melaksanakan program untuk memberi vaksin COVID-19 kepada 2 juta rakyatnya yang layak dan juga 200,000 bukan-warga merangkumi 70 peratus penduduk negeri ini supaya mampu mencapai tahap “herd immunity”.
- Advertisement -