CENTEXS Medan Ujian (Testbed) Teknologi Baharu

0
184

Apabila munculnya sesuatu teknologi baharu, sentiasa bermain di fikiran kita adakah ia boleh dilaksanakan di tempat kita, adakah ia sesuai dengan persekitaran kita dan paling penting adakah ia praktikal dilaksanakan.

Mengambil tanggungjawab ini, CENTEXS Sarawak sebagai sebuah institusi teknikal yang menjurus kepada pengaplikasian teknologi telah menjalankan peranannya mewujudkan program dengan rakan strategik industri seterusnya melatih dan menyediakan tenaga kerja demi pembangunan Sarawak.

Menurut Puan Ruhazlina Syam Binti Abdol Hazis, Ketua Pengurusan Perkongsian dan Pembangunan Perniagaan CENTEXS sewaktu tinjauan RAKAN Sarawak ke Kampus Utama CENTEXS Sarawak di Santubong baru-baru ini, berkata setakat ini CENTEXS Sarawak telah melaksanakan 11 teknologi baharu yang sedang diuji melalui “Test Bed” dan dipastikan kesesuaian sebelum dilaksanakan sepenuhnya di Sarawak.

Puan Ruhazlina Syam menerangkan tentang 11 test beds akan dikendalikan oleh CENTEXS Sarawak
Test Beds ini penting kerana ia merupakan asas kepada pembuktian kejayaan sesesuatu uji kaji ataupun percubaan sesuatu teknologi yang belum pernah dilaksanakan di sesuatu tempat

Ini juga sejajar dengan visi CENTEXS Sarawak untuk menyokong aspirasi Sarawak ke arah ekonomi baharu Sarawak selain memikul tanggungjawab sebagai satu-satunya institusi DI Sarawak yang dilantik daripada 13 institusi di bawah ekonomi digital Malaysia.

Mengambil contoh, mengimbas beberapa tahun yang lepas CENTEXS Sarawak dengan rakan strategik pernah menguji 5G sama ada adakah kita bersedia berhadapan dengan teknologi melihat daripada pelbagai aspek kesesuaian dan kajian ketausuran (feasibility) untuk Sarawak.

Malah pada tahun tersebut (2020) serentak dengan perkembangan itu, CENTEXS, Sarawak Multimedia Authority (SMA) dan Sarawak Digital Economy Corporation (SDEC) telah bekerjasama dengan Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC), Huawei Technologies, MAXIS, SACOFA, EON Reality dan VALSA dalam menghasilkan program ketika itu (Huawei Advanced Training Programme 2020).

Pengujian teknologi solar amat penting bagi mengenal pasti bagaimana ia dapat berfungsi dengan sebaiknya bagi menara telekomunikasi

Jelas Puan Ruhazlina, melengkapkan kepada keperluan tersebut, kini  di Akademi Digital, CENTEXS turut mempunyai makmal khas dilengkapi dengan peralatan sebenar telekomunikasi  mengikut spesifikasi 4G dan 5G untuk mendedahkan pelajar dengan keadaan sebenar.

Menjelaskan lebih lanjut tentang “Test Bed”, Instruktor Digital, Encik Abang Mohd Arif Anaqi  berkata perlu diingat, kita bukanlah menghasilkan teknologi tetapi lebih kepada menguji sesuatu teknologi yang sedia ada, memahami bagaimana sesuatu proses itu berlaku.

Infrastruktur Digital, Encik Abang Mohd Arif Anaqi menerangkan bagaimana teknologi digunakan untuk memisahkan antara penggunaan tenaga konvensional (elektrik) dan tenaga solar (moden)

Sekiranya sesuatu pengujian itu berjaya, bermaksud ia boleh dilaksanakan dan rakan strategik boleh melaksanakannya di luar.

Pada masa yang sama, menyokong kepada teknologi digital ini juga, Akademi Digital CENTEXS dengan kerjasama rakan strategik  turut mempunyai makmal data, makmal fiber optik, makmal tenaga hijau, bilik pameran dan kelas AR dan VR di samping Makmal Internet of Things.

Sebagai contoh, perkembangan terkini dari segi pengaplikasian teknologi Solar, CENTEXS dengan kerjasama Solarvest dan Huawei telah membina tempat pengujian di tapak terbuka dilengkapi dengan panel solar untuk menguji sejauh mana tenaga di hasilkan melalui solar dan juga hidrogen (alternatif tenaga) mampu menghidupkan menara telekomunikasi.

CENTEXS Sarawak turut mempraktikkan penggunaan panel solar untuk penjanaan tenaga di bangunan kampusnya
Melalui makmal hidrogen, kita boleh memahami konsep asas hidrogen daripada air yang ditukarkan menjadi hidrogen

Selain tapak terbuka, menurutnya CENTEXS Sarawak turut mempunyai tempat pengujian teknologi solar di makmal untuk mempelajari bagaimana panel solar berfungsi dan begitu juga dengan model pengujian hidrogen menukar air kepada jisim-jisim tenaga.

Bukan setakat itu, CENTEXS Sarawak turut mempraktikkan teknologi ini dengan memasang panel solar di bumbungnya untuk melihat sejauh mana ia berfungsi dan sejauh mana ia menyokong ke arah kelestarian alam dan penjimatan tenaga elektrik.

Di bawah “Test Beds” selain Hidrogen, Angin dan Solar dan teknologi 5G , menurut Puan Ruhazlina CENTEXS turut mempunyai Hab Fesyen di Juma’ani Pavilion menjurus kepada aspek teknologi fesyen yang turut menempatkan makmal fesyen, produk keringkam dan songket, ruang jualan eksklusif dan teknologi pengukuran melalui mesin pengesan badan.

Pada masa akan datang, di Juma’ani Pavilion akan berkolaborasi dengan pereka kasut terkemuka, Jimmy Choo untuk pembuatan kasut dan akan mempunyai inkubatornya sendiri.

Manakala di CENTEXS Mukah dengan Jentera Ai Grabber Untuk Ladang Kelapa Sawit digunakan untuk mengutip buah sawit yang menggunakan sepenuhnya teknologi Artificial Inteligent untuk mengerakkannya kenderaan tersebut dan akan dibangunkan untuk berupaya mengenal pasti keadaan buah dan struktur pokok.

AI Grabber boleh diprogramkan untuk melaksanakan kerja-kerja memetik buah sawit secara automatik

 “Test Beds” lain yang sedang mula diusahakan ialah seperti Precision Agriculture dengan Kerjasama SDEC (membangunkan beberapa plot tanaman seperti tomato dan cili menggunakan teknologi kecerdasan), Pengekstrakan dan Penghasilan Nipah yang ditempatkan di Kampung Bako, Ternakan Ikan Akuakultur menggunakan kecerdasan teknologi di CENTEXS Lundu, Automasi Hotel menggunakan robot digunakan untuk menghantar makanan di dalam hotel terpilih.

Untuk rekod, pengujian teknologi merupakan sebahagian daripada model perniagaan CENTEXS selain menyediakan pengajaran dan pembelajaran, akademi, latihan, inovasi dan penyelidikan.

Alat pengesan untuk teknologi IoT
Model automasi mesin yang digunakan untuk industri 4.0
Pusat Data sebahagian daripada proses pembelajaran yang diterajui oleh Huawei
Hanya di makmal 5G, kita boleh melihat secara dekat komponen peralatan digunakan bagi tujuan telekomunikasi 5G
CENTEXS juga memiliki kenderaan yang menggunakan sepenuhnya tenaga elektrik
Penghasilan dan penciptaan animasi dengan memanfaatkan teknologi VR
Pengaplikasian teknologi AR dan VR

11 Pengujian Teknologi baharu di CENTEXS Sarawak

 1. Juma’ani Pavilion
 2. Hidrogen, Angin dan Solar
 3. Teknologi 5G
 4. Automasi Pembinaan
 5. Jentera Ai Grabber Untuk Ladang Kelapa Sawit
 6. Pengekstrakan dan Penghasilan Nipah
 7. Precision Agriculture
 8. Industrialisasi dan Pelancongan ‘
 9. Akuakultur
 10. Kesihatan
 11. Automasi Hotel
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]