Kerajaan Sarawak Bangun Pelan Hala Tuju CCS Komprehensif

0
77

Premier Sarawak, YAB Datuk Patinggi Tan Sri (Dr.) Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Haji Openg  memaklumkan Sarawak sedang membangunkan Pelan Hala Tuju Pengawalan dan Penyimpanan Karbon (CCS) komprehensif bagi merealisasikan potensi penuh rantaian nilai CCS di Sarawak.

Premier Sarawak melakukan simbolik pelancaran Persidangan Karbon Asia (ACC) 2023 di Kuching

Pelan Hala Tuju CCS itu akan menggariskan strategi-strategi dan tindakan perlu antaranya untuk mengurangkan pelepasan karbon serta membentuk masa depan yang lebih hijau bagi sektor perindustrian dan bumi secara keseluruhannya.

Bagi tujuan tersebut, Kerajaan Sarawak telah memberi kepercayaan kepada Petroleum Sarawak Berhad (PETROS) untuk menguruskan industri CCS di Sarawak dengan memanfaatkan keupayaan teknikal yang dimiliki.

Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Bandar dan Sumber Asli (empat dari kiri) menyerahkan lesen penyimpanan karbon kepada PETROS

Menurut beliau, pelaksanaan CCS di Sarawak menawarkan tiga manfaat penting kepada rantau ini iaitu yang pertama; CCS akan membolehkan rizab gas masam yang mengandungi tahap karbon dioksida tinggi dalam campuran gas asli terutama di luar pesisir Sarawak, boleh dikomersialkan.

Ini akan menjana hasil langsung dan tidak langsung kepada Sarawak melalui bayaran royalti, cukai, pendapatan dan kesan pengganda ekonomi tempatan selain turut memberi peluang kepada kontraktor tempatan untuk membangunkan keupayaan dalam industri ini karbon ini.

Premier Sarawak melawat ruang pameran yang disediakan sempena Persidangan Karbon Asia (ACC) 2023 di Kuching

Kedua, industri CCS ini akan memastikan keterjaminan sekuriti bekalan gas serta tenaga jangka panjang buat Sarawak yang berhasrat hendak mencapai gabungan tenaga iaitu 70 peratus tenaga hidro manakala 30 peratus lagi tenaga terma, ditambah sumber alternatif boleh diperbaharui bagi mewujudkan sekuriti tenaga yang mampan.

Ketiga adalah di mana, asas infrastruktur CCS yang diwujudkan oleh pembangunan lapangan gas akan memberi peluang kepada Sarawak untuk menjadi hab teknologi serta kepakaran CCS.

Menurut beliau, Sarawak mempunyai potensi berskala dunia bagi penyimpanan karbon dioksida, dianggarkan sekitar 9 bilion tan.

Bagaimanapun, persaingan serantau yang kukuh dijangka berlaku di Asia Pasifik, lebih 40 bilion tan potensi simpanan CCS wujud tidak termasuk Malaysia, jelas beliau.

Suasana semasa berlangsungnya Persidangan Karbon Asia (ACC) 2023 di Kuching

Dalam masa terdekat, memanfaatkan sumber gas masa yang terkandas adalah objektif utama Sarawak dan PETROS sebagai pengurus sumber CCS di negeri ini akan bekerjasama dengan pelbagai pengeluar gas huluan bagi mewujudkan rancangan pembangunan pada masa sesuai.

Pada masa ini, PETROS sedang berbincang dengan Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) untuk memastikan bahawa projek CCS yang dicadangkan di Sarawak mematuhi syarat peraturan CCS negeri.

Dalam jangka panjang, PETROS akan memainkan peranan proaktif dalam memastikan rantaian nilai CCS dibangunkan dengan cara yang terbaik dan teratur.

Pasukan ini dalam perbincangan dengan beberapa pemancar CO2 antarabangsa untuk menilai potensi penyimpanan CO2 rentas sempadan bagi meningkatkan lagi CCS dan menjadikan Sarawak pusat CCS di rantau Asia Pasifik.

Untuk memastikan integriti dan keselamatan alam sekitar, PETROS telah bekerjasama dengan pelbagai pengawal selia antarabangsa dan pakar industri CCS untuk mengembangkan garis panduan yang komprehensif.

Garis panduan ini akan memastikan bahawa penilaian dan kajian yang tepat dilakukan sebagai sebahagian daripada keperluan pelesenan Sarawak CCS, meningkatkan lagi keselamatan persekitaran dan operasi industri CCS.

Dalam perkara berkaitan, Premier Sarawak menekankan, adalah penting untuk menubuhkan badan rangka kerja tadbir urus Kerajaan Sarawak yang baharu untuk menyelia dan mengurus semua perkara berkaitan perubahan iklim serta perdagangan karbon.

Sebagai sebuah negeri yang komited untuk menangani perubahan iklim, Sarawak harus meneroka dan melaksanakan pelbagai strategi.

Beliau memaklumkan bahawa Sarawak kini sedang membangunkan dasar untuk perubahan iklim yang menyediakan rangka kerja komprehensif bagi menangani isu kritikal ini.

Dasar tersebut akan membimbing semua masyarakat di Sarawak ke arah masa depan yang lebih mampan dan berdaya tahan.

Memandangkan kehidupan bandar dan aktiviti ekonomi merupakan sumber utama pelepasan gas rumah hijau, Kerajaan Sarawak kini sedang membangunkan pelan tindakan rendah karbon untuk bandar dan pekan di Sarawak.

Menurut beliau, pelan tindakan itu akan membantu Sarawak menangani cabaran alam sekitar tempatan seperti pengurusan sisa, banjir dan pencemaran udara sekali gus menggalakkan gaya hidup rendah karbon.

Tambah beliau, Sarawak telah secara agresif menetapkan sasaran untuk pembangunan tenaga boleh diperbaharui seperti solar, angin dan hidro.

Semua perkara di atas telah disebut oleh beliau ketika menyampaikan ucaptama pada Persidangan Karbon Asia (ACC) 2023 di Hotel Pullman Kuching pada 15 Mac 2023.

Berkenaan Persidangan Karbon Asia (ACC) 2023 ini, ia adalah julung kali diadakan di Asia bagi menghimpunkan pemimpin-pemimpin industri terkemuka bagi mengimbangi karbon dan berdagang dalam pasaran global yang berkembang pesat.

Premier Sarawak menyifatkan ia akan menjadi landasan untuk membuat keputusan penting dalam pembentukan dasar, peluang pelaburan termaju dan teknologi inovatif yang pastinya akan membentuk masa depan pasaran karbon.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]