Sarawak Gov Tawar Pelbagai Perkhidmatan Dalam Talian

0
91

Sejak Mac 2017, orang awam, khususnya rakyat Sarawak dapat mengikuti perkembangan semasa dan mendapatkan maklumat terkini tentang Sarawak menerusi aplikasi mudah alih yang dinamakan ‘Sarawak Gov’.

Sarawak Gov adalah aplikasi rasmi Kerajaan Sarawak yang dibangunkan oleh Unit Digitalisasi Perkhidmatan Awam Sarawak, Jabatan Premier Sarawak.

Langkah memperkenalkan aplikasi berkenaan adalah sebagai satu pendekatan dalam meningkatkan mutu penyampaian perkhidmatan awam berasaskan digital kepada rakyat selari dengan transformasi ekonomi digital Sarawak.

Paparan utama aplikasi Sarawak Gov
Sarawak Gov menyenaraikan pelbagai perkhidmatan dalam talian kerajaan yang boleh diakses oleh orang awam

Para pengguna dapat mengakses pelbagai maklumat secara dalam talian dengan memuat turun aplikasi Sarawak Gov ke telefon pintar ataupun peranti mudah alih.

Berikut adalah kandungan-kandungan utama terkini Sarawak Gov yang boleh dicapai oleh pengguna:

 1. eBooking: Menawarkan perkhidmatan untuk orang awam menempah pelbagai kemudahanawam milik kerajaan termasuk Taman Negara.
 2. COVID-19: Maklumat mengenai Covid-19.
 3. MyCreativeIdea: Platform perkongsian untuk penjawat awam dan orang awam menyalurkan idea kreatif dan inovatif serta cadangan penyelesaian kepada Perkhidmatan Awam Sarawak.
 4. Services: Perkhidmatan yang disediakan oleh Kerajaan Sarawak.
 5. Jejak Halal: Membolehkan pengguna menyemak status halal premis makanan dan produk di Sarawak.
 6. S Pay Global: S Pay Global yang dulu dikenali sebagai (SarawakPay) merupakan platform fintech mudah alih Kerajaan Sarawak yang menawarkan kemudahan eDompet yang mudah dan selamat
 7. Rain & Water Level: Menyampaikan maklumat terkini tentang paras air dan hujan.
Pengguna juga boleh membuat urusan pembayaran pelbagai jenis bil seperti bil utiliti, cukai pintu, tanah dan sebagainya melalui Sarawak Gov

Kategori perkhidmatan yang ditawarkan oleh Sarawak Gov merangkumi Perkhidmatan Perbandaran (Council Services), Utiliti (Utilities), Perniagaan dan Perdagangan (Business & Trade), Hidrologi (Hydrology), Lesen dan Permit (License & Permit), Acara (Life Event), Sosial dan Komuniti (Social & Community), Tanah dan Pertanian (Land & Agriculture) dan Pendidikan dan Pembelajaran (Education & Learning).

Melalui Sarawak Gov, pengguna juga boleh mengakses portal Sarawak.gov. yang menyediakan senarai perkhidmatan dalam talian daripada pelbagai agensi di bawah Kerajaan Sarawak yang juga boleh diakses oleh orang awam.

Antara perkhidmatan dalam talian yang disenaraikan adalah seperti berikut:

 1. Bayar Bil: Membolehkan orang awam untuk membayar 30 jenis bil termasuk air, cukai pintu, tanah dan sebagainya.
 2. eMunakahat: Perkhidmatan dalam talian yang disediakan oleh Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) untuk permohonan berkaitan urusan pra-perkahwinan.
 3. eLASIS: Perkhidmatan dalam talian yang disediakan oleh Jabatan Tanah dan Survei Sarawak untuk orang awam mendapatkan maklumat tanah (eSearch), membeli peta (eMap), sewa tanah (eRent) dan sebagainya.
 4. e-Tender: Membolehkan peniaga mencari dan melihat notis tender Kerajaan Sarawak.

Sarawak Gov dengan versi terkini 2.2.0 telah dikemas kini pada Februari 2023 dan boleh dimuat turun melalui Google Play Store bagi pengguna Android dan App Store bagi pengguna IOS.

Sarawak Gov merupakan satu inisiatif Kerajaan Sarawak dalam meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan awam yang boleh dicapai di hujung jari
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]