- Advertisement -spot_img
Thursday, 29 February 2024 8:30pm

UTS Sibu, Universiti Pertama di Malaysia Capai Penarafan Indeks Bangunan Hijau

Must read

Universiti Teknologi Sarawak (UTS) yang terletak di Wilayah Tengah Sarawak, Sibu mencapai status universiti penuhnya pada November 2021 dan telah diundi sebagai salah satu daripada tujuh kampus tercantik di Malaysia oleh Tatler Malaysia pada Mei 2021.

Kampus UTS terdiri daripada 12 blok bangunan ini turut  mencapai penarafan GBI Platinum pada Oktober 2021 dengan 5 Bintang GBI EE penilaian dan merupakan Kampus Universiti “Pertama” mendapat pengiktirafan tersebut.

Sijil Platinum – Indeks Bangunan Hijau yang diterima UTS Sibu

UTS Sibu merupakan satu-satunya universiti Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) milik Sarawak bermatlamat untuk melahirkan pelajar yang berkemahiran tinggi seiring dengan Sains dan Teknologi bagi memacu  Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE), Sarawak khususnya dan Malaysia amnya.

Penarafan  Indeks Bangunan Hijau (GBI) ialah alat penarafan hijau yang diiktiraf industri Malaysia untuk bangunan untuk menggalakkan kemampanan dalam persekitaran berkaitan pembinaan.

Di Malaysia, bangunan hijau diberi penarafan menerusi Indeks Bangunan Hijau (Green Building Index atau GBI) iaitu sistem penarafan komprehensif yang pertama di negara ini bagi menilai kelestarian reka bentuk dan prestasi bangunan, bandar dan kilang.

Mencapai pensijilan GBI Platinum adalah suatu pencapaian penting membuktikan bangunan tersebut “lulus”  sifat kelestariannya dengan beberapa ciri seperti mengurangkan penggunaan tenaga, meningkatkan keselesaan penghuni, mengurangkan kesan penggunaan bahan, dan kurang penggunaan air yang terawat.

Gambaran ringkas Seni Bina UTS Sibu

Sistem penarafan GBI berfungsi pada mekanisme berasaskan markah yang akan dinilai semula setiap 3 tahun menggabungkan ciri mesra alam seperti dipraktikkan dalam amalan terbaik industri semasa. Markah  berdasarkan penarafan  dan  penilaian yang berbeza:

• Platinum: 86 hingga 100 markah

• Emas: 76 hingga 85 markah

• Perak: 66 hingga 75 markah

• Diperakui: 50 hingga 65 markah

Dari perspektif pemaju atau pemilik bangunan, penarafan GBI tertinggi seperti Platinum ini boleh memberi daya tarikan kepada bakal penyewa atau pembeli yang menghargai aspek kelestarian alam sekitar.

Sistem penarafan GBI memberi peluang kepada pemaju dan pemilik bangunan untuk mereka bentuk dan membina bangunan hijau yang mampan yang boleh memberikan penjimatan tenaga, penjimatan air, persekitaran dalaman yang lebih sihat, jaringan pengangkutan awam yang lebih baik dan mengadaptasi penggunaan kitar semula dan projek hijau.

Walau bagaimanapun, untuk mencapai penarafan sedemikian mungkin memerlukan pelaburan yang besar dalam menghasilkan ciri dan teknologi hijau, serta komitmen untuk mengekalkan ciri ini berterusan dari semasa ke semasa.

Elemen “Hijau” Terdapat pada UTS Sibu 

Apa sebenarnya menarik pada UTS sehingga melayakkan Kampus ini diiktiraf sebagai Kampus “Hijau” pertama di Malaysia.

Menurut deskripsi projek, Indeks Bangunan Hijau yang dikeluarkan pada November 2021, melihat reka bentuk UTS Sibu sebagai salah satu faktornya

Jika dilihat dari jauh, struktur bumbung berbentuk  payung yang besar menghubungkan bangunan Pentadbiran Universiti ke semua blok akademik yang lain.

Bangunan yang tertutup terletak di luar akan menjadi penghubung utama, menggalakkan pengudaraan dengan laluan pejalan kaki dihiasi  landskap indah sepanjang laluan menghubung ke aras jambatan yang lebih tinggi.

Reka bentuk pasifnya telah meningkatkan bukan sahaja pemandangan luaran yang sedia ada cantik dan pencahayaan semula jadi tetapi ia juga memaksimumkan aliran pengudaraan silang semula jadi yang menghasilkan nilai Intensiti Tenaga Binaan (BEl) keseluruhan yang rendah iaitu 86kWh/m2.

Kolam takungan air yang turut berperanan meningkatkan pengurusan aliran air di dalam bangunan
Sistem Solar Fotovoltan yang dipasang di bumbung

UTS turut direka bentuk dengan konsep pembangunan mampan dengan mengguna pakai pemeliharaan alam sekitar dan pemuliharaan tenaga pintar sejak awal bangunan ini beroperasi.

Penggunaan kaca rendah-E untuk ciri binaan utama bangunan ini telah merendahkan pemindahan haba keseluruhan ke ruang udara dan UTS mencapai ini dengan Overall Thermal Transfer Value  OTTV bacaan 42W/m2.

Kaedah tadi melengkapkan lagi usaha pemasangan Sistem Pengurusan Bangunan (BMS) dengan kebanyakan sistem dan meter dipasang di bangunan untuk tujuan pemantauan dan kawalan yang berkesan bagi meningkatkan prestasi bangunan yang lebih baik.

Pemasangan panel Fotovoltan atau (photovoltaics atau PV ) 100kWp di atas bumbung menyumbang 3.16% daripada jumlah penggunaan tenaga bangunan.

Tingkap perimeter besar membawa masuk cahaya siang yang mencukupi ke dalam blok akademik, ini ditambah pula dengan reka bentuk pencahayaan yang cekap dan pengesan deria pergerakan  automatik di lobi lif & bantuan koridor untuk mengurangkan penggunaan elektrik apabila tidak digunakan.

Tingkap berkaca dua (2) tingkat condong meningkatkan pencahayaan dalam pejabat dan reka bentuk bumbung meningkatkan pengudaraan yang baik
Reka bentuk UTS berkonsep pembangunan mampan dengan menekankan kepada alam sekitar termasuk landskap menarik di samping mengekalkan pemuliharaan tenaga pintar yang efisien

Pada waktu pagi, pencahayaan berhampiran tingkap perimeter dikawal oleh fotosel yang mematikan lampu tiruan perimeter dalaman setelah pencahayaan yang mencukupi dikesan. Keselesaan visual dijaga oleh peranti teduhan luaran dan bidai.

Menyokong inisiatif hijau Universiti, penuaian air hujan (RWH) dan kitar semula air sisa daripada loji rawatan kumbahan diterima pakai untuk memudahkan penggunaan air yang lebih berkesan di tapak.

Sistem RWH yang dipasang mampu menyumbang kepada pengurangan 34% daripada jumlah penggunaan air boleh diminum.

Air sisa yang dihasilkan dirawat dan memenuhi 100% keperluan dialirkan semula (sistem perparitan dan pengairan) bagi membantu mengurangkan penggunaan air yang boleh terawat.

Bumbungnya bertindak sebagai pemantul cahaya
Oculus, Corong Lingkaran
Reka bentuk pencahayaan yang cekap (penggunaan cermin) dan pengesan deria pergerakan automatik di lobi lif & bantuan koridor untuk mengurangkan penggunaan elektrik apabila tidak digunakan

Kira-kira 51% pengurangan jumlah penggunaan air terawat boleh dicapai hanya dengan pelaksanaan pemasangan dan penggunaan cekap air di seluruh bangunan.

Pencapaian inovasi mampan UTS seterusnya diperluaskan kepada sistem pemulihan air kondensat, ujian air kebakaran kitar semula, penyahgas vakum, paparan awam penggunaan tenaga dan air masa nyata (real time), pengesanan kebocoran penyejuk untuk pengesanan awal menjadikan bangunan ini selayaknya diiktiraf menjadi pemenang platinum di bawah Indeks Bangunan Hijau.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article