- Advertisement -spot_img
Thursday, 29 February 2024 7:20pm

Identiti Digital – SarawakPass

Must read

SarawakPass adalah inisiatif pendigitalan rangkaian perkhidmatan awam sebagai usaha penambahbaikan perkhidmatan kerajaan yang bertujuan untuk memudahkan interaksi di antara rakyat dengan kerajaan secara dalam talian dengan lebih lancar dan selamat.

Menerusi SarawakPass, rakyat boleh mengakses perkhidmatan yang disediakan oleh pelbagai jabatan dan agensi kerajaan termasuk perkhidmatan sektor swasta.

Inisiatif tersebut dimaklumkan oleh Premier Sarawak, YAB Datuk Patinggi Tan Sri (Dr.) Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Haji Openg ketika membentangkan Belanjawan Negeri 2024 dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak pada November 2023.

Menurut beliau, inisiatif tersebut diilhamkan daripada keberkesanan dan kejayaan SingPass yang kini diguna pakai oleh rakyat Singapura untuk mendapatkan pelbagai perkhidmatan dalam talian kerajaan.

Beliau yang merangkap Menteri Kewangan dan Ekonomi Baharu sebelum ini pernah menyuarakan cadangan untuk memperkenalkan SarawakPass ketika berucap merasmikan Persidangan Keselamatan Siber Asia Pasifik 2023 di Kuching pada 19 Mei tahun lepas.

Baca lanjut : SarawakPass Bakal Diperkenalkan

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article