Projek “Karbon Hutan Terkawal” Bermula Pada Suku Pertama 2023

0
73

Projek karbon hutan terkawal yang pertama akan bermula di Sarawak pada suku pertama 2023 dengan inisiatif tersebut akan dipacu oleh entiti sektor swasta yang mempunyai kepakaran teknologi dan sumber kewangan bagi memastikan kejayaan dan kemampanan projek-projek ini pada masa akan datang.

Demikian antara pengumuman Premier Sarawak, YAB Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Haji Openg sewaktu penggulungan pada Mesyuarat Ketoga Bagi Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri ke-19 pada Disember 2022.

Pindaan Land Code dan Forests Ordinance yang masing-masingnya diluluskan semasa Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak pada 18 dan 19 Mei 2022 adalah komitmen awal Sarawak menjadi wilayah pertama di Malaysia menggubal undang-undang bagi mengawal selia aktiviti karbon

Sarawak, menurut beliau mempunyai formasi geologi yang stabil, mempunyai kapasiti penyimpanan karbon terbesar di kawasan luar pesisir yang dianggarkan 30 trilion meter padu kapasiti simpanan karbon di dasar laut pelantar benuanya.

Teras atau medan petroleum yang habis atau terbiar di kawasan luar pesisir, adalah sesuai untuk pembangunan menjadi tapak bagi simpanan karbon dioksida (CO2) yang selamat dan kekal.

Kawasan ini sebelum ini telah diusahakan oleh syarikat minyak dan gas yang kini mempunyai kewajipan untuk mengurangkan pelepasan CO2 ke atmosfera.

CO2 yang ”ditangkap” dan disimpan boleh digunakan untuk membuat Hidrogen (H2), ammonia biru, bio bahan api dan produk lain, dengan itu menyediakan platform untuk pembangunan berterusan penting khususnya industri penggunaan dan penyimpanan tangkapan karbon (CCUS) di Sarawak selain daripada penjanaan. kredit karbon dan sumber pendapatan baharu bagi Sarawak.

Perkembangan setakat ini, menurut beliau PETROS dan PETRONAS sedang bekerjasama untuk memulakan kerja pembangunan medan minyak yang habis di luar pantai Sarawak untuk penyimpanan CO2 yang ditangkap dari kawasan teras atau medan pengeluar minyak bersebelahan.

Memorandum Persefahaman yang dimeterai berkaitan dengan Carbon Capture Storage (CCS) antara Petros dan Posco Holding

Lesen untuk ini akan dikeluarkan sebaik sahaja peraturan baharu mengenai penyimpanan karbon diwartakan pada awal 2023.

Selain itu, menurut beliau PETRONAS Carigali Sdn Bhd telah mencapai keputusan pelaburan muktamad (FID) untuk pembangunan projek Kasawari CCS di luar Bintulu dan dijangka mengurangkan jumlah CO2 yang dikeluarkan sebanyak 3.3 juta tan, menjadikannya salah satu projek CCS luar pesisir yang terbesar di dunia.

Di samping itu, beberapa syarikat terkemuka di Singapura, Korea dan Jepun juga telah menunjukkan minat yang mendalam untuk menyertai dan melabur dalam CCUS di Sarawak. Ini turut melibatkan pengangkutan rentas sempadan CO2 yang dihasilkan atau ditangkap dari negara-negara tersebut untuk penyimpanan selamat di luar pesisir Sarawak.

Beliau yakin masa depan yang cerah untuk industri baharu ini dan juga merupakan satu lagi penjanaan hasil bagi Sarawak melalui pengenaan levi simpanan karbon yang dianggarkan dapat menyediakan  lebih 10,000 pekerjaan baru (aktiviti pembersihan untuk industri ini)  akan diwujudkan sebelum 2030.

Berkaitan dengan H2 pula, beliau yakin bahawa penggunaan tenaga H2 dalam pelbagai bidang, termasuk mobiliti, komersial, perindustrian dan penyimpanan tenaga, serta  ”bahan sumber suapan” kepada pelbagai proses kimia akan membantu merealisasikan masyarakat mampan untuk Sarawak.

Projek Kasawari Integrated Offshore High Contaminant, projek CCS di luar pantai Sarawak, merupakan projek strategik, yang merupakan sebahagian daripada komitmen karbon PETRONAS dan usaha pengurangan pelepasan GHG

Malah jelas beliau, projek Transit Aliran Autonomi (ART) pertama di Kuching, yang akan bermula pada suku ketiga 2023, akan dan dijana oleh bahan api H2. Inisiatif ART akan dipacu oleh Sarawak Metro dan disokong oleh Kementerian Pengangkutan Sarawak.

Paling penting, inisiatif tersebut  untuk menghasilkan bahan api H2 secara tempatan akan menyokong agenda pembangunan ekonomi H2 di Sarawak serta membentuk asas bagi  pembangunan rantaian nilai ekonomi H2 kita di Sarawak.

Dalam perkara berkaitan, beliau turut memaklumkan bahawa kilang pengeluaran H2 pertama di Sarawak berada di peringkat Reka Bentuk Kejuruteraan Hadapan (FEED).

Loji tersebut  dijangka menghasilkan 630,000 tan metrik ammonia hijau, 600,000 tan metrik ammonia biru, 220,000 tan metrik hijau H2, di mana 7,000 tan metrik akan digunakan untuk kegunaan domestik dan selebihnya akan dieksport.

Inisiatif penggunaan dan penyimpanan tangkapan karbon (CCUS) yang dilaksanakan oleh Sarawak bertujuan menyokong pembangunan tenaga hijau selaras dengan pergerakan kewangan global ke arah rangka kerja Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG)

Info Tambahan

  • Untuk rekod, Dewan Undangan Negeri Sarawak pada Mei 2022 telah meluluskan pindaan Ordinan Hutan dan Kanun Tanah bagi membolehkan Sarawak memulakan aktiviti yang akan mengurangkan pelepasan gas rumah kaca (GHG) bagi mengurangkan kesan pemanasan global.
  • Menurut pindaan tersebut, Kabinet Negeri akan merangka dan melaksanakan peraturan baharu yang bersesuaian untuk mengawal selia aktiviti karbon hutan, termasuk penebangan hutan dan penghutanan semula dan penyimpanan karbon dioksida (CO2) dan GHG lain di kedua-dua kawasan luar pesisir dan daratan Sarawak.
  • Aktiviti-aktiviti yang akan dijalankan mengikut protokol dan Mekanisme Pembangunan Bersih (yang digubal di bawah Perjanjian Kyoto dan Paris mengenai Perubahan Iklim, akan menghasilkan kredit karbon yang boleh didagangkan dan menyediakan sumber pendapatan baru untuk Sarawak.
  • Di bawah konsep aktiviti karbon hutan, selepas berdekad-dekad pembalakan untuk kayu-kayan yang boleh diperdagangkan, Sarawak akan meneruskan hala tuju baru dalam pengurusan perhutanan untuk memelihara pokok-pokok kita, menanam lebih banyak pokok, memulihkan dan menanam semula kawasan yang telah diguna untuk tujuan pembalakan atau hutan terosot.
  • Manakala lesen untuk projek karbon hutan, yang akan menyumbang kepada pengurangan pelepasan karbon akan dikeluarkan untuk mengawal selia penubuhan projek-projek tersebut, yang akan disahkan dan disahkan oleh badan-badan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk pengeluaran kredit karbon yang akan didagangkan di bawah mekanisme pasaran karbon sukarela atau di bursa kredit karbon antarabangsa yang diiktiraf.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]